Het plan

Als sinds 2010 staat dit project onder de werktitel wilgenkathedraal op de wensenlijst van de bewoners van woongebied het Park in Blauwestad. Tijdens een informele ontmoeting tussen bewoners kwam het idee om er een gezamenlijk project van te maken. Het formaat en het gebruik van het bouwwerk stijgen immers ook boven de grenzen van Het Park uit. Dorpsbelangen Blauwestad heeft het plan omarmd en daarmee is het een project van alle bewoners van Blauwestad geworden.

Tussen de woongebieden bevindt zich een gebied, dat geen woonbestemming heeft, en waarvoor ook nog geen concrete andere plannen zijn. Dit was in 2016 het terrein van festival Xpeditie Blauwestad  Het de ideale omgeving voor de bewoners van de woongebieden, maar ook voor bezoekers van Blauwestad, om elkaar tegen komen. Samen dingen ondergaan, beleven of doen. 

Met de Wilgenborg krijgt Blauwestad er een schitterend ‘landmark’ bij. Een inspirerende plek door de beslotenheid die de wilgen geven. De Wilgenborg zal als bouwwerk en beleving al een bezoek waard zijn. Daarnaast zullen bewoners samenwerken om invulling te geven aan het gebruik van de nieuwe ruimte. In principe is de locatie openbaar, maar op gezette tijden zullen er concerten, exposities, voorstellingen en andere evenementen worden georganiseerd, waarvoor entreegeld zal worden gevraagd. Ook zullen we na de realisatie zeker één jaarlijkse werkdag organiseren om het geheel te onderhouden.

 

De Wilgenborg wordt een - uniek in Nederland – natuurlijk bouwwerk van forse omvang: 40 meters lang, 18 meters breed en zo hoog als de wilg ons brengt. Zichtbaar vanaf A7 zal het een groen landmark zijn wat opgaat in haar omgeving, zich voegt, maar ook er bovenuit steekt.

In gelijk verdeelde boogconstructies gezamenlijk opgaand in groen bladerdek (zomer) tot houten donkere contouren (winter). Eenmaal gevormd zal er een extra dimensie aan toegevoegd worden in de vorm  van culturele programmering: bijeenkomsten, theater, vertellingen, muziek etc.

De plattegrond van de vesting van Winschoten is het grondplan van de Wilgenborg.

De Wilgenborg is in Nederland het eerste bouwwerk in zijn soort op deze schaal.