Geschiedenis van de Wilgenborg

Al sinds 2010 stond dit project onder de werktitel wilgenkathedraal op de wensenlijst van de bewoners van woongebied het Park in Blauwestad. Tijdens een informele ontmoeting tussen bewoners kwam het idee om er een gezamenlijk project van te maken. Bewonersbelangen Blauwestad heeft het plan omarmd en daarmee is het een project van alle bewoners van Blauwestad geworden. Tussen de woongebieden bevindt zich een gebied wat destijds geen woonbestemming had en de ideale omgeving is voor de bewoners en bezoekers van Blauwestad, om elkaar tegen te komen, samen dingen te ondergaan, te beleven en/of te doen.
De plattegrond van de vesting van Winschoten is de inspiratie geweest voor het grondplan van de Wilgenborg.
Met de Wilgenborg heeft Blauwestad een schitterend ‘landmark’ . Een inspirerende plek door de beslotenheid die de wilgen geven. De Wilgenborg is als bouwwerk en beleving al een bezoek waard. Daarnaast kunnen bewoners samen met het bestuur samenwerken om invulling te geven aan het gebruik van deze prachtige ruimte.
De Wilgenborg is in Nederland het eerste natuurlijke bouwwerk in zijn soort op deze schaal: 40 meter lang, 18 meter breed en zo hoog als de wilg ons brengt. Zichtbaar vanaf de A7 is het een groen landmark dat opgaat in haar omgeving: boogconstructies gezamenlijk opgaand in groen bladerdek (zomer) tot houten donkere contouren (winter).